jag gillar författare som skryter

För hur ska man annars veta om de tror på det de gör? Man kan iofs läsa det de skriver, se kvaliteten på orden och få veta den vägen…

Men om man inte läst nån, är det inte skönt att veta att åtminstone de själva tror på sig? Jag har halkat runt på diverse halvprofessionella författares hemsidor och sett exempel efter exempel på hur folk bygger upp sig själva. “Utgiven på danska!” Okej, säger jag, alltid trevligt. Men är det grunden för att jag ska anlita dig som lektör? Jag säger inte att det inte räcker, men verkligen?

Just detta att erbjuda tjänster åt andra i skrivande är intressant. Det betyder förmodligen två saker. Den ena är att deras egna skrivande inte går att leva på. Det andra är att det brinner för att trots sitt högst lukrativa skrivande också gillar att hjälpa knappt skrivkunniga att förlora pengar på att försöka skriva och sen ge ut en bok. Jag är lite cynisk här. Men jag tror jag skriver sanningen.

Lektörer… fy fan. Alla vill vi väl vara det? Tänk att få dela med sig av all sin kunskap, allt det som man kämpat till sig under de långa timmarna man tillbringat med ord och att inte tjäna pengar på dem. Samtidigt har jag svårt att tro att alla misslyckade (läs outgivna/olönsamt utgivna) författare skulle bli bra handledare åt andra. Det grundläggande, ja, visst kan man hjälpa nån att stava och att strukturera upp saker. Men…

Ska inte folk göra det själva? Upp till en viss nivå, bör man inte försöka att ta sig dit för egen penna? Visst, har man världens bästa berättelse  inom sig och varken kan stava eller strukturera upp den så bör man ta hjälp. Men då tar man hjälp, man berättar det man vill ha nedskrivet för nån som sen gör det. Zlatan skrev inte sin egen bok. Den hade förmodligen inte blivit bättre om han skrivit den och en lektör, som blivit utgiven på danska, sen gått igenom den. Fast man vet ju aldrig.

Det behöver finnas att motstånd när man skriver, man behöver kämpa. Och det är klart, har man gjort det, och sen känner att nån behöver in och böka lite med det, och man gillar och har råd med att nån, som har blivit utgiven på danska, gör en insats, då är det helt okej.

Själv är jag inte utgiven på danska. Men vill nån ha hjälp, så hör av er. Jag kan inte stava, inte strukturera upp saker, kan inte mejsla ut karaktärer eller måla upp landskap som Strindberg. Men jag kan berätta rövarhistorier och jag är en jävel på att skriva på känsla.

Ja, varför inte testa det innan du går till en lektör, att skriva så gott du kan och skicka in eller på egen hand försöka ge ut detta? Jag är säker på att pengarna du lämnar till en lektör, som blivit utgiven på danska, sällan gör saker bättre.

Fast, vad fan vet jag. Jag kan inte ens bestämma mig för vad jag ska kalla en oanvänd åker. Jag vill kalla det en savann. Men den är inte betad och den är i Skaraborg. Svår fråga och jag har inte svaret.

Slut för idag. Sov som bara du förtjänar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.